Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι το Kendo

Η ακριβής μετάφραση της λέξης σημαίνει: ken= σπαθί, do= δρόμος.
Το Kendο, όπως παίζεται σήμερα, αναπτύχθηκε περίπου διακόσια έτη πριν, όταν επινοήθηκε το "shinai", ένα ξίφος μπαμπού, για να  επιτρέψει την ασφαλή και ελεύθερη πρακτική της αρχαίας στρατιωτικής τέχνης του ξίφους. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν η Ιαπωνία ήταν στην περίοδο διαδοχικών και σε εθνικό επίπεδο εμφύλιων πολέμων, οι τεχνικές χειρισμού ξιφών μελετήθηκαν σαν θέμα ζωής και θανάτου. Οι πολεμιστές εκπαιδεύθηκαν στο  ξίφος που ήταν ένα εκτεταμένο μέρος των όπλων τους. Τα ξύλινα ξίφη χρησιμοποιήθηκαν για πιό ελεύθερη μελέτη και άσκηση στην τέχνη της πάλης ξιφών. Οι τελικά βασικοί τρόποι που επιλέχτηκαν για το χειρισμό ενός ξίφους ονομάστηκαν "kata" και αποτελούν τις θεμελιώδεις μορφές του Kendo.
Η ελεύθερη πρακτική εξάσκηση δημιούργησε την ανάγκη για ανάπτυξη των ξιφών μπαμπού "shinai" και των προστατευτικών εργαλείων για προστασία. Σήμερα οι οπαδοί "Kendo" εκπαιδεύονται πρώτιστα με τη χρησιμοποίηση των ξιφών μπαμπού και μαθαίνουν τις μορφές "kata" με τη χρησιμοποίηση των πραγματικών ή ξύλινων ξιφών.
Η εκπαίδευση στο Kendo αποσκοπεί στο:
- Να δείτε τα πράγματα με τα μάτια σας, να αντιδράσετε αμέσως σε ότι συμβεί και να κάνετε κρίσεις με το μυαλό σας στην στιγμή. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στην προπόνηση του Kendo ότι προσέχετε τον αντίπαλό σας με σας μάτια,
- Να αντιδράτε γρήγορα στις κινήσεις του και αρπάζετε τις πιθανότητες για την επίθεση, όπως βλέπετε μέσω του μυαλού σας. Αυτό βέβαια μπορεί να επιτευχθεί μόνον μετά από σκληρή προπόνηση και νοητική συγκέντρωση. Έτσι πραγματοποιείται και ο στόχος αποκάλυψης σε βάθος της φιλοσοφίας του παραδοσιακού τρόπου των πολεμιστών Bushi.
Φυσικά η εξάσκηση στο kendo προσφέρει μία πολύ καλή φυσική κατάσταση, γρήγορα αντανακλαστικά και ψυχική ισορροπία. Ο τρόπος και η φύση της εξάσκησης είναι τέτοιος που μπορεί να ασχοληθεί ο καθένας ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλλου.


Τα μαθήματα στην Πάτρα πραγματοποιούνται στο Gym factor Ελληνος Στρατιώτου & Ιωαννίνων.
Ωράριο:Δευτέρα 21:00-22:30 Τρίτη 20:00- 22:00 Τετάρτη 21:00-22:30 Παρασκευή 20:00- 22:00

14 σχόλια:

  1. Γεια χαρά!Ηθελα να ρωτήσω εαν πρέπει να αγοράσω τα προστατευτικά και τη στολή αν αποφασίσω να ξεκινήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο που χρειάζεσαι ξεκινώντας είναι υπομονή!!!Για αρχή απλώς να φοράς φόρμες ,shinai και bokuto (ξίφη)θα σου δώσουμε εμείς,αργότερα εφόσον αποφασίσεις να συνεχίσεις αγοράζεις δικα σου και οταν πλεον είσαι σίγουρος οτι θα μείνεις τότε παιρνεις ρούχα (Hakama&Gi)

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή πότε θα φορέσω θωρακα και κάσκα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείς το bogu....Bogu θα φορέσεις αφού κατακτήσεις τα Kihon δηλαδή τις βασικές τεχνικές.Πρέπει πρώτα να μάθεις να κινείσαι σωστά(ashi sabaki) να κόβεις σωστά(te no uchi)απλώνοντας τα χέρια,να χτίσεις καλό μυοσκελετικό συστήμα μέσα από τα suburi(επαναλαμβανόμενα κοψίματα)κτλ.Γενικά επειδή το kendo το μαθαινουμε για να μπορούμε να εξασκούμαστε σε αυτό όλη μας τη ζωή τα Kihon παίζουν καθοριστικό ρόλο.Τώρα όσο για το πότε θα μάθεις καλά kihon αυτό ποικίλει ανάλογα με τον άνθρωπο πάντως σύμφωνα με τη γραμμή που ακολουθούμε εμείς στη δική μας σχολή δε συνηθίζουμε να φοράμε bogu πρίν το εξαμηνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλιστα...τώρα καταλαβαίνω τι ενοούσες μιλώντας για υπομονή...!Όσο το ψάχνω τοσο πιο πολύ αυξάνεται το ενδιαφέρον μου.Πραγματικά πιστεύω πως το κεντο ειναι πολυτέλεια για την πάτρα.Ελπίζω να λάβει την εκτίμηση που του αρμόζει.Θα τα πούμε από κοντά λοιπόν την τρίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Οχι .Το Kendo είναι μια θαυμάσια αερόβια άσκηση βέβαια ,ωστόσο στην αρχή σημασία εχει να κατανοήσεις τα βασικά (kihon).Οσο προχωράς μαθαίνεις καινούριες ασκήσεις οπως το Kirikaeshi(εναλαμβανομενα κοψίματα στο κεφάλι σε συνδυασμό με βήματα)που αποτελούν την εισαγωγή στο αερόβιο κομμάτι.Παντως δε θα πρέπει να σε απασχολεί το θεμα της φυσικής κατάστασης.Η φυσική κατάσταση βελτιώνεται χωρίς καν να το καταλάβεις!

      Διαγραφή
  6. τα διδακτρα ποσο τα πληρωνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. afto einai kati pou tha prepei na to sizitiseis me ti gramateia tis sxolis.Ego sou proteino na ertheis na kaneis 2-3 proponeiseis na deis an sou aresei katarxin kai vlepeis an tha kaneis sti sinexeia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Θα κλείσει η σχολή το καλοκαίρι; Αν ναι, πότε θα ξανανοίξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα το καλοκαιρι θα συνεχισουμε την εξασκηση απλως το προγραμμα θα τροποποιηθει

      Διαγραφή
  9. Σπύρο, συγνώμη που γράφω πάλι εδώ, αν θες ενημέρωσε το blog για τις ώρες εκπαίδευσης του καλοκαιριού, μιας και σκέφτομαι να περάσω εγώ και ο αδερφός μου να δούμε/δοκιμάσουμε. Ευχαριστώ και πάλι. Για παράδειγμα, τις Κυριακές 7-9μμ θα υπάρχει εξάσκηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακομα ακολουθουμε το χειμερινο ωραριο το οποιο ειναι τριτη 21 30-11 30
    Παρασκευη 21 00-11 00
    Κυριακη 19 00-21 00.Το καλοκαιρινο ακομη δε γνωριζω πως θα διαμορφωθει.Θα το ανακοινωσω αμεσως μολις το μαθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή